ΚΑΙΡΟΣ · LIVE14.8°CΣχεδόν αίθριος72% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Ακρωτηριασμός διαδηλωτή, εμπρησμοί και τουλάχιστον 272 συλλήψεις στις πορείες της Γαλλίας

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Ακρωτηριασμός διαδηλωτή, εμπρησμοί και τουλάχιστον 272 συλλήψεις στις πορείες της Γαλλίας

Η Γαλλία περνά νέο κύμα διαδηλώσεων. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 φοιτητές, μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» και μεγάλα συνδικάτα κατέβηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις δυσχερείς συνθήκες στα σχολεία, τη βία της αστυνομίας και την άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις αναφορές, πήραν μέρος σε ειρηνικές συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν βία, βανδαλισμοί και συμπλοκές με την αστυνομία στο Παρίσι, τη Λυών, τη Μασσαλία και τη Λιλ.

Το France 24 ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις ένωσαν ομάδες με διαφορετικά αιτήματα, που μοιράζονταν όμως κοινή δυσαρέσκεια για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Οι αρχές έβαλαν περιορισμούς στις διαδρομές που είχαν προγραμματιστεί. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έβγαλε υδροβόλα για να διαλύσει ομάδες διαδηλωτών.

Κοινή κάθοδος φοιτητών, «Κίτρινων Γιλέκων» και συνδικάτων

Οι φοιτητές ήταν ανάμεσα στους βασικούς διοργανωτές, έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων για τις συνθήκες στα σχολεία, που τις χαρακτήρισαν «απαράδεκτες», και για αστυνομική βία, όπως την καταγγέλλουν.

Την κινητοποίηση στήριξαν τα «Κίτρινα Γιλέκα», κίνημα που εδώ και καιρό στρέφεται κατά του αυξανόμενου κόστους ζωής και των οικονομικών πιέσεων στους απλούς πολίτες.

Στήριξη έδωσε και η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT), ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας. Ζήτησε υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, χαμηλότερες τιμές και προστασία των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των πολιτών.

Οι ομάδες που συμμετείχαν δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. Η παρουσία τους στους δρόμους αποτυπώνει, πάντως, ευρύτερες ανησυχίες για το βιοτικό επίπεδο, τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική ανισότητα. Οι διαδηλώσεις έχουν γίνει και βήμα για ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας.

Στις πανεθνικές κινητοποιήσεις κατά του κόστους διαβίωσης και της ανόδου των τιμών των καυσίμων, που οργάνωσαν τα «Κίτρινα Γιλέκα», μετείχαν μαθητές λυκείου και φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που ζητούσαν καλύτερες σχολικές συνθήκες και δράση της κυβέρνησης, μαζί με συνδικάτα, εργαζομένους, αγρότες και συνταξιούχους.

Στη Μασσαλία, παράθυρα αστυνομικού τμήματος έπαθαν ζημιές και βάφτηκαν με σπρέι με το σύνθημα «ACAB, η πολιτοφυλακή του καπιταλισμού», μέσα στις συγκρούσεις της ίδιας ημέρας.

Στις ταραχές πήραν μέρος και ομάδες συνδεδεμένες με το αντικαπιταλιστικό «Μαύρο Μπλοκ», προσθέτοντας στις διαμαρτυρίες πιο ριζοσπαστική, αντικαθεστωτική διάσταση.

Η παρουσία τους αποτυπώνει ευρύτερο ρεύμα εναντίωσης στις υπάρχουσες οικονομικές και πολιτικές δομές. Ορισμένες ενέργειες που συνδέονται με το κίνημα έχουν δεχθεί κριτική για υλικές ζημιές και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Δύο πορείες στο Παρίσι

Στην πρωτεύουσα έγιναν μέσα στην ημέρα δύο μεγάλες πορείες. Η πρώτη, με τους φοιτητές επικεφαλής, ξεκίνησε στις 11 π.μ. τοπική ώρα από την Place de la République, στο κέντρο του Παρισιού, και κατευθύνθηκε προς την Place de la Nation.

Δεύτερη διαδήλωση, οργανωμένη από τα «Κίτρινα Γιλέκα» και διάφορα συνδικάτα, ξεκίνησε στις 2 μ.μ. από το ίδιο σημείο, με προορισμό την Place de Clichy.

Στη Νάντη, αστυνομικός επιχείρησε να σβήσει φλεγόμενο κάδο απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Οι αρχές δεν άφησαν τις πορείες να περάσουν από τη Βαστίλη και την Όπερα, δύο σημεία που αρχικά περιλαμβάνονταν στις σχεδιαζόμενες διαδρομές.

Οι περιορισμοί εντάσσονταν στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι διαδηλώσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος συμπλοκών σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Παρά τους περιορισμούς, οι εντάσεις ανέβηκαν σε διάφορα σημεία, καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει ομάδες που εμπλέκονταν σε βίαια επεισόδια.

Στην Place de la République, διαδηλωτής ντυμένος Ιησούς Χριστός, με ομοίωμα βενζινάδικου στα χέρια, πέρασε δίπλα από φλεγόμενο αυτοκίνητο, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συγκρούσεις με τη γαλλική αστυνομία καταστολής.

Φωτιές και συμπλοκές σε πολλές πόλεις

Στο Παρίσι πυρπολήθηκαν ένα αυτοκίνητο και ένα περίπτερο εφημερίδων στην Place de la République. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και υδροβόλα, για να διαλύσει ομάδες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.

Στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, ξέσπασε φωτιά μέσα σε τουριστικό γραφείο, με καπνό και φλόγες να βγαίνουν από το κτίριο. Το περιστατικό δυνάμωσε τις ανησυχίες ότι η βία απλώνεται και πέρα από την πρωτεύουσα.

Στην Place de la Republique στο Παρίσι αυτοκίνητο καιγόταν εν μέσω των συμπλοκών με την αστυνομία καταστολής. Σε πλακάτ αναγραφόταν «10 χρόνια τίποτα: απόγνωση και οργή».

Σε μία από τις διαδηλώσεις της ημέρας, διαδηλωτής πέταξε δακρυγόνο.

Στη Μασσαλία, στα νότια, έπαθαν ζημιές αρκετά καταστήματα και ένα δημοτικό αστυνομικό τμήμα. Ορισμένοι διαδηλωτές μπήκαν για λίγο στο φουαγιέ του Δημαρχείου, προτού τους απομακρύνει η αστυνομία.

Στην ίδια πόλη, διαδηλωτές οργανώθηκαν και έστησαν οδοφράγματα με αστικό εξοπλισμό.

Βορειότερα, στη Λιλ, διαδηλωτές μπήκαν στο δημαρχείο και προκάλεσαν φθορές στις εγκαταστάσεις πριν φύγουν, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Η αστυνομία ταραχών επιβεβαίωσε έπειτα ότι είχαν εγκαταλείψει το κτίριο.

Σοβαρός τραυματισμός σημειώθηκε και στο Σεντ-Ετιέν. Διαδηλωτής φέρεται να έχασε το χέρι του από έκρηξη χειροβομβίδας που χρησιμοποίησε η αστυνομία, σύμφωνα με σχετικές αναφορές, ανάμεσά τους και του AFP.

Πάνω από 270 συλλήψεις

Το μέγεθος της κινητοποίησης φαίνεται στα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ως το μεσημέρι οι αρχές είχαν καταγράψει 140 διαδηλώσεις έξω από την περιοχή του Παρισιού, με συμμετοχή άνω των 30.000 ατόμων, σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ανέφερε ότι οι συλλήψεις σε ολόκληρη τη Γαλλία ήταν τουλάχιστον 272.

Στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, διαδηλωτές καλύπτονταν πίσω από οδόφραγμα, ενώ η αστυνομία αντιταραχών χρησιμοποιούσε υδροβόλα.

Καταγγελίες διαδηλωτών για πολιτικά ψέματα

«Χρόνια τώρα έχουμε μπροστά μας προβλήματα κλίματος, οικονομίας και ισότητας, όμως η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τίποτα για να τα αντιμετωπίσει», δήλωσε η Άγκνες, 50χρονη ηθοποιός που δεν έδωσε το επώνυμό της, καθώς διαδήλωνε στο Παρίσι.

Ο 18χρονος μαθητής λυκείου Καμίλ Αλαχιάν είπε ότι κατέβηκε στον δρόμο για πάρα πολλούς λόγους: τις εκλογές του 2027, τους πολιτικούς που ψεύδονται και τους υπερπλούσιους, οι οποίοι τα τελευταία 10 χρόνια συγκεντρώνουν ολοένα περισσότερο πλούτο.

Αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών

Οι διαδηλώσεις άνοιξαν και πολιτική διαμάχη για τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκαν και ερμηνεύτηκαν τα γεγονότα.

Ο Ζαν-Λυκ Μελένσον, ηγέτης του αριστερού κόμματος «Γαλλία Αδάμαστη», επέκρινε την κάλυψη των μέσων με ανάρτηση στο X. Υποστήριξε ότι τα ειδησεογραφικά μέσα στάθηκαν υπερβολικά στη βία, αντί να αναγνωρίσουν τους πολλούς που κινητοποιήθηκαν ειρηνικά.

Έγραψε ότι, ενώ τα ενημερωτικά κανάλια πλημμυρίζουν με εικόνες βίας σε δεκάδες πόλεις, όλα κυλούν ήρεμα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν κινητοποιηθεί ψύχραιμα. Μίλησε για δύο κόσμους και δύο πραγματικότητες και κατηγόρησε τα μέσα ότι αγνοούν τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ήρεμων διαδηλωτών.

Από την πλευρά της, η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν κατηγόρησε την ακροαριστερά ότι νομιμοποιεί τη βία και δεν αφήνει να ακουστούν τα νόμιμα κοινωνικά αιτήματα.

Σε ανάρτησή της έγραψε ότι οι ταραξίες λεηλάτησαν, κατέστρεψαν και επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, χαλάζοντας ξανά τις διαδηλώσεις της 17ης Οκτωβρίου για την υπεράσπιση της αγοραστικής δύναμης.

Πρόσθεσε ότι τα νόμιμα κοινωνικά αιτήματα κρατήθηκαν για άλλη μία φορά όμηροι από την ακροαριστερά και από τους λόγους των βουλευτών του Ζαν-Λυκ Μελένσον. Κατά την ίδια, εκείνοι νομιμοποιούν τη βία, θεωρούν την τάξη καταπίεση και την αταξία δικαίωμα, και επιδιώκουν να ρίξουν τη χώρα στο χάος.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, που την αποκάλεσε εμπρηστική, οι Γάλλοι που δεν αντέχουν άλλο να μένουν στριμωγμένοι ανάμεσα στη λιτότητα και το φορολογικό σφυροκόπημα της εξουσίας και στους ακτιβιστές της εξέγερσης πρέπει, είπε, να κρατήσουν λίγους ακόμη μήνες.

Δεσμεύθηκε ότι θα τους απελευθερώσει από τις τοξικές, όπως τις χαρακτήρισε, μακρονικές πολιτικές και θα τους προστατεύσει από τη βία της ακροαριστεράς.

Η αναταραχή φτάνει και στις Βρυξέλλες

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλώνουν και στις Βρυξέλλες, όπου νέοι έχουν συγκρουστεί με την αστυνομία, σε αναταραχές που εν μέρει εμπνέονται από τις κινητοποιήσεις στη γειτονική Γαλλία.

Ομάδες Βέλγων φοιτητών έχουν δηλώσει ότι διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους της εκπαίδευσης και για μεταρρυθμίσεις που, όπως φοβούνται, θα κάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση λιγότερο προσιτή.

Αστυνομικοί φρουρούν, ενώ διαδηλωτές σχηματίζουν γραμμή. Πολλοί φορούν μάσκες και φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και υδροβόλα, και ορισμένοι διαδηλωτές έχουν ανατρέψει ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters.

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κουιντίν έγραψε στο X ότι όσα εκτυλίσσονται στις Βρυξέλλες δεν είναι πλέον απλή διαμαρτυρία. Πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα αναγκαία μέσα για να αποκατασταθεί η τάξη απέναντι στους ταραξίες.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies